Der er altid gode grunde til, at vi mennesker handler, som vi gør. Når vi kigger bag om adfærd, der udspiller sig, så viser der sig som regel en logik, som er til at forstå. Det betyder ikke, at det altid er okay, det der bliver sagt og gjort.
Konflikter på arbejdet opstår, når vi slår os på hinandens måder at agere på i hverdagen. Når forskelligheder bliver kilde til modstand eller undgåelse. Når det sker, bliver konflikthåndtering aktuelt.
Det kan være svært for de medarbejdere, der er en del af konflikten at finde veje at gå. Men det kan også være dilemmafyldt for de kollegaer, som er rundt om: Hvad er egentlig bedst at gøre? Hvad hjælper, når først konflikten er brudt ud, og den ubehagelige adfærd er til at høre, se og mærke?
Du kan læse mere i en artikel om konflikthåndtering, som jeg har skrevet til et fagblad her
Det er også svært for mange ledere at håndtere konflikter på arbejdet: Når én hæver stemmen eller måske ligefrem skælder ud. Når to personer undgår hinanden, eller når den samme person altid har en nedladende eller hånlig kommentar i ærmet til sin kollega. Hvor går grænsen, og hvornår skal man ”blande sig” som leder?
Jeg arbejder med konflikthåndtering, så alle respekteres som dem de er og derfra, hvor de står. Men ikke alt er ”lige godt”. Min tætteste allierede i en indsats vil altid være det gode samarbejde. Rundt om det kan jeg give råd, input og udvikle idéer sammen med jer, så tingene får mulighed for at forandre sig til det bedre.
Jeg ser altid konflikter på arbejdet i et større organisatorisk perspektiv og bruger det som fundament for min rådgivning. Lige som jeg altid har etiske overvejelser med i min tilgang til at opløse konflikter.
Ring eller skriv, hvis du har brug for hjælp til konflikthåndtering på arbejdspladsen eller begyndende samarbejdsvanskeligheder.