Mister du (også) pusten på hjemmearbejdsdag nr. 100?
Mange mister pusten, når den nærmeste kollega er kattebakken eller opvaskemaskinen. Motivationen kan få et gevaldigt dyk, når hjemmet er omdannet til kontor – især nu, hvor coronapandemien har varet længe.
Social mådehold dræner
Ristriktioner og social mådehold i arbejdslivet er blevet hverdag, og computeren og arbejdsmobilen ligger side om side med kæledyret, børnenes legetøj og resterne fra morgenmaden. Måske frister køleskabet og kagehylden mere end vanligt, når svære arbejdsopgaver skal håndteres? Måske giver stilheden genlyd i de private rammer, og der opstår følelser af isolation, afsavn og rastløshed.
Nogle konkrete idéer
Her får du konkrete input og idéer til, hvordan du kan håndtere hjemmearbejdet i den kommende tid. Indlægget her bygger på mine erfaringer som arbejdspsykolog med at hjælpe medarbejdere og ledere igennem de forandringer, der er opstået på baggrund af coronakrisen.
Der kan være mange gode veje at gå, når arbejdspladsen er rykket hjem i stuen. Her er nogle af de vigtigste opdagelser og idéer, som medarbejdere, jeg har arbejdet med, har haft glæde af:
- At etablere passende skift i arbejdsdagen, f.eks. med en gå-tur efter frokost eller som afslutning på arbejdsdagen. Det kan også være skift imellem at sidde hjemme om formiddagen og så på en læsesal eller en café om eftermiddagen.
- At holde reelle pauser evt. med brug af musik, nogle øvelser for ryggen eller en snak med en nær kollega eller ven i telefonen.
- At koble sig til fællesskabet – evt. ved at teame op med en enkelt kollega og lave små tlf. møder eller mødes fysisk til en gåtur, hvor stort og småt vendes.
- At skabe et inviterende miljø derhjemme, hvor fordybelse i opgaverne bliver mulig. Skal der justeres på, hvor arbejdsstationen står, på stolen eller på omgivelserne rundt om? Er der noget i det fysiske arbejdsmiljø, som kan gavne koncentration og motivation?
- At lægge computer og arbejdstelefon helt væk efter endt arbejdsdag – dvs. ned i tasken med computeren og ind i et andet rum, så arbejdet ikke står og kalder på din opmærksomhed resten af dagen.
- Fysisk aktivitet i løbet af dagen: En længere gåtur eller en cykeltur efter morgenbrød som opstart på dagen. Dette for at markere overgange mellem fritid og arbejde og for at få ilt til hjernen. Det er vigtigt at huske at bevæge kroppen, når vi skal opretholde koncentration og opmærksomhed.
Giv plads til hinanden og del erfaringer
Der er masser af andre idéer – måske I kunne starte med et digitalt teammøde, hvor I deler egne oplevelser og erfaringer med at skabe gode rammer for den daglige opgaveløsning hjemmefra.
Husk, at det der virker for den ene ikke nødvendigvis virker for den anden. Så giv plads til, at jeres hverdag kan se helt forskellig ud, og at nogle kan synes at hjemmearbejde som præmis er vanskeligere end andre. Så stil jeres erfaringer og idéer til rådighed på tværs af gruppen på en ikke-dømmende måde.
Vi har mere end nogensinde brug for rummelighed og god energi, fordi “benzintanken” i forhold til hjemmearbejde måske ikke alle dage er lige fuld.
Læs også blog-indlægget: Rust dig mentalt i en tid med global krise
Kategori(er): Arbejdsliv, Hjemmearbejde, Kollegaer, Krise, Uvished