Kort & godt om samarbejde

Det drilske ved samarbejde er, at det er nemt at tale om i pæne vendinger og langt sværere i praksis. Som leder eller arbejdsmiljørepræsentant kan man opstille fine punkter i en Power Point præsentation som f.eks.:

  • I skal respektere hinanden
  • I skal lytte til og lære af hinanden
  • I skal planlægge og koordinere
  • I skal eksekvere…

I praksis er det dog langt sværere for de fleste mennesker, når de går på arbejde.

Det er det fordi der er meget på spil psykologisk set, når vi samarbejder. Høj som lav, ung som ældre, mand som kvinde har faglig stolthed, prestige og selvfortællinger i spil i de grupper, som de er en del af på arbejdet.

Og alle mennesker kan frygte at blive udstødt af gruppen – det ligger dybt i vores psykologi.

Vi investerer i og er afhængige af de relationer, vi indgår i. Det betyder, at vi også kan miste alt det. Vi kan tabe ansigt. Og isolationen kan lure lige rundt om hjørnet.

Derfor er de psykologiske konsekvenser af samarbejdsrelationer, der går skævt, store. De kan potentielt true vores personlige integritet.

Læs mere i min nye bog ”Kort & godt om samarbejde”, der udkom i oktober på Dansk Psykologisk Forlag. Bogen er en indføring i de psykologiske mekanismer der er i spil, når mennesker arbejder sammen og deler ansvar og forpligtelser på jobbet. Du kan bestille bogen her.

Læs også blogindlægget Fire forudsætninger for teambaseret samarbejdeKategori(er): Bøger